De meest gestelde vragen op een sollicitatiegesprek
- Vertel eens iets meer over jezelf?
- Waarom solliciteer je voor deze functie?
- Wat weet je over ons bedrijf?
Bereid je voor. Verzamel informatie over het bedrijf (via internet, telefoongesprek …). Laat zien dat je jou in het bedrijf verdiept hebt. - Wat spreekt je wel/niet aan in de functie?
- Wat zijn je sterke/werkpunten?
Werkpunten: maak van een werkpunt een sterke eigenschap. Bijv. ik kan koppig zijn, maar hierdoor zet ik altijd door en zorg ik dat mijn werk goed wordt gedaan. Je kan ook punten vermelden die niet belangrijk zijn voor de job. Sterke punten: geef je sterke capaciteiten die betrekking hebben op de uitoefening van deze functie en geef voorbeelden. - Hoe zouden je vrienden je omschrijven?
Laat je niet van de wijs brengen door de formulering. Dit is dezelfde vraag als hierboven - Wat verwacht je van je leidinggevende?
- Waar zie je jezelf over 5 jaar?
Leg de nadruk op het feit dat je steeds wilt bijleren en dat je de toekomst afwacht. Wees niet té ambitieus. Zorg ervoor dat de werkgever niet de indruk krijgt dat je binnen korte tijd ergens anders zou willen werken (binnen het bedrijf of bij een andere werkgever). - Wat maakt jou geschikt voor deze functie?
Leg de nadruk op jouw vaardigheden of werkervaring. Maak de link met het bedrijf/ de organisatie. Wie in aanmerking komt voor een tewerkstellingsmaatregel, kan dit ook hier zeggen. - Hoe functioneer jij in een team?
- Wat verwacht je van de job?
Toon dat je wilt bijleren en gemotiveerd bent. Vertel wat je aanspreekt in deze job - Ben je bereid om overuren te maken?
- Hoeveel verwacht je dat je gaat verdienen?
Je kan antwoorden met een wedervraag: hoeveel verdient een collega in een soortgelijke functie? Informeer bij je ABVV-beroepcentrale wat het minimumloon in deze sector is voor de functie waarvoor je solliciteert - Wat zoek jij in een job?
- Hoe komt het dat je nog geen werk hebt?
- Wat denk je over de afstand tot het bedrijf?
- Waar stoor je je aan bij andere mensen en hoe ga je daarmee om?
- Waar ben je het meest trots op en waarom?
- Ben je meer praktisch of eerder een creatief persoon?
- Verkoop mij deze plant.
- Heb je er moeite mee om onder een baas te werken?
- Wat doe je graag in je vrije tijd?
💡 Oppassen met bepaalde risicovolle hobby’s zoals skiën te benoemen (kans op ongeval/beenbreuk = lang ziek) te vermelden, soms leidt dit tot vooroordelen van de werkgever - Hoe zou je een (functie gerelateerd) probleem aanpakken?
- Heb je dit werk al eerder gedaan?
Ja: vertel over concrete werkervaringen en benadruk goede ervaringen. Neen: vertel over kwaliteiten en vaardigheden die verband houden met de job, vertel over je motivatie en inzet, vertel over relevante ervaringen die je opdeed tijdens stages, opleiding, vakantiewerk, vrijwilligerswerk... - Heb je sollicitaties lopen bij andere werkgevers?
Maak duidelijk dat het niet je enige sollicitatie is. Dit geeft je macht om later te onderhandelen. Denk wel op voorhand na over de bijvraag: “Als je mag kiezen, voor welke job kies je dan en waarom?”. - Wanneer ben je beschikbaar?
Indien je een opzegtermijn moet presteren bij een huidige werkgever, zeg je dit ook Heb je zelf nog vragen?
💡 Wat mag een werkgever niet vragen?
• Ben je van plan om (nog) kinderen te krijgen?
• Hoe zit het met je gezondheid?
• Ben je lid van een vakbond?
• Op welke politieke partij heb je bij de laatste verkiezingen gestemd?Deze vragen zijn in strijd met het arbeidsrecht en de werkgever overschrijdt hier duidelijk een grens. In de praktijk is er niets dat een werkgever niet mag vragen, maar deze vragen zijn eerder ongepast. Op zulke ontoelaatbare vragen moet je dan ook niet naar waarheid antwoorden. Om je kans niet te verliezen, antwoord je wat de werkgever wil horen. Maar bedenk ook dat je in deze omstandigheden beter niet aan een loopbaan bij deze onderneming begint. Neem contact op met Unia/je vakbond als je te maken kreeg met discriminatie tijdens je sollicitatieprocedure.
Hoe beantwoord ik deze vragen best?
Antwoord uitgebreid, duidelijk en geef voorbeelden. Je kan bijvoorbeeld antwoorden aan de hand van de STARR-methode, veel interviews zijn competentiegericht en veel recruiters hanteren deze methode.
Tweerichtingsverkeer
Solliciteren is een tweerichtingsverkeer. De werkgever toetst af of jij de geschikte kandidaat bent voor de functie, maar het is ook voor jou een moment om af te toetsen of je deze job wil doen. Je hebt dus het recht om zelf ook vragen te stellen.