Heb ik jeugdvakantie?
Wat is jeugdvakantie?
Als werknemer heb je recht op vakantiedagen en vakantiegeld. Dit wordt berekend op basis van hoeveel je werkte in het jaar ervoor. Als je in 2023 het hele jaar werkte, heb je in 2024 recht op 4 weken betaalde vakantie. Maar als schoolverlater heb je in je eerste werkjaar minder vakantiedagen en vakantiegeld. Daarom bestaat ‘jeugdvakantie’.
Voor wie is jeugdvakantie bedoeld?
Je kunt recht hebben op jeugdvakantie als:
- Je op 31 december van het vorige jaar nog geen 25 jaar was.
- Je je studies in 2023 hebt beëindigd of gestopt.
- Je na je studies minstens 1 maand in de privésector werkte (minimaal 13 werkdagen).
Let op:
- Dagen als jobstudent met een solidariteitsbijdrage tellen niet mee.
- Als je werkte onder de regeling van openbare diensten of met uitgestelde betaling (zoals in het onderwijs), tellen deze dagen ook niet mee.
- Je moet werken in de privésector of bij een lokaal bestuur waar de privésectorregeling geldt.
Ben je afgestudeerd als leerkracht?
Dan kun je recht hebben op extra vakantiegeld. Dit vraag je aan via het schoolsecretariaat. Voor de openbare sector gelden andere regels. Wil je al betaalde vakantiedagen opnemen in je eerste werkjaar? Kijk dan ook naar de mogelijkheden van ‘Europees Verlof’.
Hoeveel jeugdvakantie mag je opnemen?
Naast je gewone vakantiedagen heb je recht op extra jeugdvakantiedagen. Deze worden betaald door de RVA. Je kunt samen maximaal 4 weken opnemen (24 dagen bij een 6-dagenweek of 20 dagen bij een 5-dagenweek).
De uitkering bedraagt 65% van je gemiddelde dagloon. Dit wordt berekend op basis van je loon vlak voor je eerste jeugdvakantiedag. Er is wel een loongrens: verdien je meer dan €2.297,90 bruto per maand, dan telt dat extra loon niet mee.
Van de uitkering wordt 10,09% belasting ingehouden. Je mag jeugdvakantiedagen opnemen in het jaar nadat je bent afgestudeerd, maar alleen nadat je al je gewone vakantiedagen hebt gebruikt. Je werkgever mag je jeugdvakantie niet weigeren.
Extra informatie:
In sommige sectoren is er een extra financiële tussenkomst via het fonds voor bestaanszekerheid (CAO). Vraag dit na bij je vakbond of centrale.
Hoe vraag je jeugdvakantie aan?
- Download het formulier C103-Jeugdvakantie-Werknemer van de RVA-website (www.rva.be) of vraag het aan bij de werkloosheidsdienst van het ABVV.
- Je werkgever doet een elektronische aangifte. Je ontvangt hiervan een print, maar deze hoef je niet mee te sturen.
- Vul het formulier in en stuur het na je vakantie naar het ABVV voor uitbetaling.
- Elke maand dat je jeugdvakantie opneemt, geeft je werkgever dit elektronisch door. Je krijgt hiervan een print, maar deze hoef je niet in te dienen.
Wat als je een opleiding volgt?
Volg je een alternerende opleiding of werk je deeltijds naast je studie? Dan heb je recht op gewone betaalde vakantiedagen (afhankelijk van hoeveel je het jaar ervoor werkte), maar geen recht op jeugdvakantie.
Je krijgt pas recht op jeugdvakantie als je in het jaar dat je je studie afrondde, minstens 1 maand werkte als loontrekkende. Werk dat je deed tijdens je opleiding telt hiervoor niet mee.
En het jaar na je jeugdvakantie?
Je jeugdvakantie heeft geen invloed op je vakantiedagen in het volgende jaar. Je nieuwe vakantiedagen hangen af van hoeveel je werkte in het vorige jaar. Je krijgt geen extra vakantiedagen door je jeugdvakantie.