Hoeveel ga ik verdienen?

In België heb je als werknemer recht op een minimumloon. Hoeveel dit exact bedraagt hangt af van verschillende elementen, zo spelen bijvoorbeeld je leeftijd, ervaring, studiegebied… allemaal een andere rol in de berekening.

Een minimumloon is niet hetzelfde als een gewaarborgd minimumloon.

Het minimumloon wordt in België vastgelegd in een cao. Dat is een collectieve arbeidsovereenkomst tussen de vakbond en je werkgever. Het minimumloon is dus afhankelijk van de sector waarin je werkt.

Het gewaarborgd gemiddeld minimum maandinkomen (GGMMI) of interprofessioneel minimumloon is een soort regel die geldt voor alle soorten jobs. Deze regel is bedacht door een groep mensen die praten over werk en heet de nationale arbeidsraad (NAR). Ze hebben twee afspraken gemaakt die ze collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) noemen.

Dit gewaarborgd minimumloon, is het laagste bedrag dat elke werknemer in België vanaf 18 jaar moet verdienen, en dat is nu 2.070,48 euro euro bruto per maand*. Vanaf 1 april 2022 maakt het niet meer uit of je minder dan 1 jaar of minstens 1 jaar hebt gewerkt, want het minimumloon is voor beide groepen hetzelfde geworden. Ook de lagere bedragen voor jonge werknemers van 18 tot 20 jaar worden nu gelijkgetrokken.

Het bedrag hierboven genoemd is een bruto maandsalaris, en het minimumloon in jouw specifieke sector kan hoger zijn dan dit algemene minimumloon dat geldt voor alle sectoren (GGMMI).

In ieder geval is het minimumloon een belangrijke bescherming voor jou als werknemer. Voor een overzicht van de minimumlonen per sector kun je een kijkje nemen op de website van de federale overheidsdienst Werk.

*****Dit cijfers is gebaseerd op gegevens van 2024 en kan ondertussen veranderd zijn.