Interimwerk

Het kan wat tijd kosten om een leuke job te vinden. Veel schoolverlaters nemen daarom hun toevlucht tot interimwerk, om inkomsten te hebben en werkervaring op te doen. Bij interimarbeid zijn steeds drie partijen betrokken: jij, het interimkantoor en het bedrijf dat werk aanbiedt (de gebruiker). Het bedrijf en het interimkantoor hebben onderling een overeenkomst. Jij hebt een arbeidsovereenkomst als uitzendkracht met het interimkantoor. Het interimkantoor is dus je werkgever en moet ervoor zorgen dat je loon op tijd betaald wordt.

Op zoek naar werk via een interimkantoor

Als je via een interimkantoor wilt werken, kun je je inschrijven bij één of meerdere kantoren. Dit is gratis. De inschrijving houdt in dat het interimkantoor een geschikte job voor jou zoekt. Ze mogen je niet verplichten een opdracht te aanvaarden, maar wees voorzichtig: een opdracht weigeren kan gevolgen hebben voor je recht op werkloosheidsuitkeringen.

Meer informatie over je rechten vind je op rechtenuitzendkracht.be.

Het interimkantoor kan dit immers signaleren aan de VDAB. Neem contact op met het ABVV om je te informeren.

Testen

Soms wil men je vaardigheden testen. Hiervoor word je doorgaans niet betaald. Daarom moeten de testen kort zijn en mogen ze geen productief karakter hebben. Word je toch echt aan het werk gezet, dan moet je daarvoor een loon ontvangen.

Arbeidsovereenkomst

De arbeidsovereenkomst moet vóór aanvang van de opdracht ondertekend worden. Interimkantoren gebruiken vaak elektronische arbeidsovereenkomsten, maar een papieren versie blijft mogelijk. Met een elektronische arbeidsovereenkomst moet je via een PC of via een smartphone of tablet met een e-ID of met een persoonlijke code je arbeidsovereenkomst kunnen ondertekenen. In je contract staan de duur van de opdracht, je loon, en andere voorwaarden.

Proeftijd

De aparte proeftijd is in België afgeschaft. Voor interimcontracten mag echter een proefperiode van maximaal drie dagen worden toegepast. Dit geldt slechts eenmaal per functie, ongeacht het aantal contracten dat je krijgt. Tijdens de proefperiode kunnen beide partijen de overeenkomst beëindigen zonder opzegtermijn of vergoeding.

Loon en vergoedingen

Als uitzendkracht heb je recht op hetzelfde loon en dezelfde voordelen als vaste werknemers die hetzelfde werk doen. Dit omvat voordelen zoals maaltijdcheques, ploegenpremies, ecocheques, en verplaatsingskosten. Twijfel je of je correct betaald wordt? Neem contact op met de ABVV-delegee in je bedrijf of een ABVV-kantoor in je buurt.

Twijfel je of je loon correct is, neem dan contact op met de ABVV-delegee in het bedrijf of met het ABVV-kantoor in je buurt.

Eindejaarspremie

Als uitzendkracht heb je recht op een eindejaarspremie als je minimaal 65 dagen hebt gewerkt in een kalenderjaar. Deze premie wordt betaald door het Sociaal Fonds voor Uitzendkrachten.

Syndicale premie

Leden van een vakbond kunnen recht hebben op een syndicale premie. Informeer bij je vakbond voor meer details.

Inschakelingsuitkering aanvragen

Naast jeugdvakantie kunnen schoolverlaters ook recht hebben op een inschakelingsuitkering. Dit is een tijdelijke uitkering die je helpt tijdens je beroepsinschakelingstijd.

  • Voorwaarden:
    • Je moet ingeschreven zijn als werkzoekende bij VDAB, ACTIRIS, FOREM of ADG.
    • Je moet je beroepsinschakelingstijd (310 dagen) hebben voltooid.
    • Je werkgever moet bij het einde van je tewerkstelling een C4-document afleveren, ook als je een interimjob hebt gedaan. Dit document is essentieel om je recht op een inschakelingsuitkering te kunnen bewijzen.

Tip: Informeer tijdig bij je ABVV-kantoor voor begeleiding bij je aanvraag.

Ziekte en arbeidsongevallen

Ziek tijdens een arbeidsovereenkomst

Als je ziek wordt terwijl je arbeidsovereenkomst loopt:

  • Melding: Verwittig onmiddellijk het interimkantoor én het bedrijf waar je werkt. Bezorg je medisch attest binnen 2 werkdagen aan het interimkantoor. Zorg ervoor dat je een bewijs hebt dat je het attest tijdig hebt opgestuurd.
  • Gewaarborgd loon:
    • Als je minder dan een maand hebt gewerkt, betaalt het ziekenfonds jouw ziekte-uitkering vanaf de eerste ziektedag.
    • Als je al minstens een maand hebt gewerkt (bij dezelfde werkgever of interimkantoor), heb je recht op gewaarborgd loon voor maximaal 30 dagen. Dit gewaarborgd loon wordt betaald door het interimkantoor en is gelijk aan je normale loon.

Let op: Na afloop van deze periode betaalt het ziekenfonds verder via ziekte-uitkeringen.

Ziek na afloop van een arbeidsovereenkomst

Als je ziek wordt ná het einde van je arbeidsovereenkomst:

  • Melding: Verwittig binnen 48 uur je ziekenfonds en dien een "getuigschrift van arbeidsongeschiktheid" in. Bij laattijdige aangifte kan je uitkering verminderd worden met 10% voor de dagen dat je te laat bent.
  • Ziekte-uitkering: Het ziekenfonds betaalt jouw ziekte-uitkeringen. De hoogte van de uitkering hangt af van je gezinstoestand en je verdiende loon tijdens de arbeidsovereenkomst.

Aanvullende vergoeding door de werkgever

In sommige gevallen kan de werkgever of het interimkantoor een aanvullende vergoeding moeten betalen. Dit geldt bijvoorbeeld als je arbeidsovereenkomst op onrechtmatige wijze is beëindigd of als je ziekte direct voortvloeit uit de arbeidsomstandigheden. Informeer bij het ABVV voor begeleiding en advies in dergelijke gevallen.

Arbeidsongevallen

Een arbeidsongeval is een ongeval dat plaatsvindt tijdens of als gevolg van het werk, inclusief het woon-werkverkeer.

  • Melding: Verwittig zo snel mogelijk je rechtstreekse verantwoordelijke en het interimkantoor. Laat je onmiddellijk verzorgen en vraag een medisch attest.
  • Aangifte: Het interimkantoor is verplicht het ongeval aan te geven bij hun verzekeringsmaatschappij.
  • Kosten en uitkeringen:
    • Medische kosten: De verzekeringsmaatschappij van het interimkantoor betaalt de medische kosten die verband houden met het ongeval.
    • Looncompensatie: Als je arbeidsongeschikt bent door het ongeval, ontvang je een uitkering van de verzekeringsmaatschappij. Dit is doorgaans 90% van je gemiddelde dagloon.

Let op: Bij onduidelijkheid over de situatie, of als je ongeval niet wordt erkend, kun je juridische ondersteuning krijgen via het ABVV.

Specifieke aandachtspunten

  • Verzekering: Zorg dat je altijd een kopie van je arbeidsovereenkomst hebt. Deze dient als bewijs dat je correct verzekerd bent voor ongevallen en ziekte.
  • Arbeidsgeneeskunde: Voor risicofuncties (bijvoorbeeld werken met machines of gevaarlijke stoffen) is een medisch onderzoek vereist. Dit is belangrijk om je geschiktheid voor het werk te garanderen.

Werkkledij, beschermingsmiddelen en medisch onderzoek

  • Je hebt recht op dezelfde werkkledij en beschermingsmiddelen als vaste werknemers in gelijkaardige functies.
  • Als je een risicofunctie uitvoert, moet je een medisch onderzoek ondergaan bij een arbeidsgeneesheer. Dit onderzoek is verplicht en je hebt recht op loon voor de duur van het onderzoek.

Jeugdvakantie en feestdagen

Als uitzendkracht kan je recht hebben op jeugdvakantie (als je jonger bent dan 25 jaar en voldoet aan de voorwaarden) en betaalde feestdagen, afhankelijk van je tewerkstelling.

Beëindiging van een interimcontract

Een interimcontract kan worden beëindigd door jou of het interimkantoor, met inachtneming van de wettelijke regels. Als je dringende redenen hebt, kun je zonder opzegtermijn stoppen.

Tot wanneer kan je werken als jobstudent?

Je kan als jobstudent blijven werken tot 30 september van het jaar waarin je afstudeert, mits je nog geen voltijds contract hebt afgesloten.

 

Problemen of vragen? Informeer je bij de vakbond-delegee of je centrale

Raadpleeg de website www.rechtenuitzendkracht.be

Volg onze gratis Webinar 'Aan de slag met een interimcontract'. Klik hier om je gratis in te schrijven.