Jobs in het buitenland

Wil je werken in Europa?

Er bestaat een dienst met info over jobs in Europa, Eures. Ze werken via ‘Euresconsulenten’. Je kan er terecht voor info over alles wat te maken heeft met werken en vacatures in het buitenland, erkenning van diploma’s, sociale zekerheids- en arbeidswetgeving, loon, beroepsopleiding en meer algemeen de werken leefomstandigheden in de diverse landen van de Europese Unie: www.ec.europa.eu/eures/

In de jobdatabank kan je vacatures vinden voor banen in de EER. Je kan ook zelf je CV publiceren in de Eures-databank. Gebruik daarvoor meteen het Europass-cv(opent in nieuw venster): dat formaat, dat erkend is door de EU en beschikbaar is in alle Europese talen en biedt je een uniforme en herkenbare structuur die al jouw werkervaring, opleidingen, kwalificaties en vaardigheden duidelijk weergeeft. Eures biedt bovendien een netwerk van consulenten met wie werkzoekenden en werkgevers persoonlijk contact kunnen opnemen als ze informatie nodig hebben.

Uitgestuurd door je organisatie?

Als je door een Belgische organisatie wordt uitgestuurd, zal je in veel gevallen je Belgische sociale rechtenbehouden.

Nog geen buitenlandse job?

Misschien wil je graag gaan werken in het buitenland. Als je geen aanbod hebt gekregen, kan je zelf op zoek gaan. Sommige selectie- en uitzendbureaus nemen buitenlandse vacatures op in hun aanbod. VDAB bundelt vacatures: internationale werkaanbiedingen(opent in nieuw venster) van binnen en buiten Europa. Je kan er ook au pair-opdrachten en vrijwilligers - of ontwikkelingswerk terug vinden.

Belastingen betalen?

Als je naar het buiteland verhuist, kan je best contact opnemen met je belastingskantoor. Zij kunnen je helpen om je fiscale verplichtingen te vervullen. Er is een verschil in je belastingen wanneer je hoofdverblijfplaats in België of het buitenland is.

Als je definitief of voor lange tijd in een ander land gaat werken, dan verander je je hoofdverblijfplaats naar een adres in dat land en zal je voortaan in dat land belastingen moeten betalen. Normaal wordt jouw loon belast volgens het belastingsstelsel van het land waar je jouw beroepsactiviteit uitoefent (grensarbeiders en gedetacheerden zijn een uitzondering op die regel).

Als je tijdelijk in het buitenland gaat werken, dan is het mogelijk dat jouw hoofdverblijftplaats in België blijft. Je betaalt je personenbelasting dan in België.

België sloot belastingverdragen(opent in nieuw venster) met verschillende landen om te vermijden dat je door verschillende belastingsystemen dubbel belast zou worden, zowel in hun land van herkomst als in het land waar je werkt.

Sociale zekerheid?

Iemand dat in het buiteland werkt valt niet meer onder het Belgische sociale zekerheidssysteem, maar onder dat van het land waarin de persoon werkt. Je zal dan ook in het andere land bijdrages moeten betalen. Wel neem je je opgebouwde rechten uit België mee naar het nieuwe land.

De Vlaamse overheid maakte een interactieve toepassing(opent in nieuw venster) op de portaalsite van de sociale zekerheid waarop je kan nagaan welke rechten je in het buitenland nog zult hebben op het gebied van kinderbijslag, pensioen, terugbetaling van medische kosten, werkloosheidsuitkeringen, vergoedingen bij arbeidsongeschiktheid, de betaling van sociale bijdragen enzoverder... De tool is niet bestemd voor personen die met vakantie naar het buitenland trekken of voor wie in België komt studeren, werken of wonen.

Alle laatste info en weetjes over grensarbeid kan je hier vinden.