Kan ik me nog bijscholen wanneer ik werk?

Bijblijven is een noodzaak, ook als je al werkt.

En dat is maar goed ook, want je job verandert continu. Om te zorgen dat je bijblijft is je werkgever verplicht om je als voltijdse werknemer minstens 5 opleidingsdagen te geven.

Er bestaan heel wat mogelijkheden om je bij te scholen: opleidingen via de sector, via je werkgever, cursussen van het onderwijs voor sociale promotie, tweedekansonderwijs, om een diploma secundair onderwijs te halen, taalcursussen, universitaire cursussen, vakbondscursussen, opleidingen om te kunnen starten als zelfstandige, loopbaangerichte opleidingen, …

Als je een opleiding volgt, kan je soms genieten opleidingsvoordelen, dit is afhankelijk van je situatie bv opleidingscheques, Vlaams Opleidingsverlof, opleidingskrediet, … En wist je dat je via loopbaanbegeleiding extra opleidingsrechten kan openen?

Voor sommige opleidingen kan je bij je werkgever Vlaams opleidingsverlof aanvragen als je minstens halftijds werkt in de privé in Vlaanderen. Je bent dan afwezig van je werk om opleiding te volgen met doorbetaling van je loon. Het moet een opleiding zijn van minstens drie studiepunten of 32 contacturen of lestijden.

Meer weten over opleiding?

Bij de dienst loopbaanadvies kan je terecht voor opleidingsadvies.

3 ultieme ABVV-tips voordat je een opleiding start! - ABVV Loopbaandienstverlening : ABVV Loopbaandienstverlening (abvvloopbaanbegeleiding.be)

Individueel opleidingsrecht - FAQ | Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg

Ben je delegee en wil je werk maken van een opleidingsbeleid in je bedrijf?

De diversiteitsconsulenten helpen je op weg.

Meer en beter opleiden. Ook op jouw werkvloer! | Vlaams ABVV