Mag ik een studentenjob doen in het buitenland?

Ja, dat mag onder bepaalde voorwaarden.

Er zijn een heleboel landen waarbij je minimum 18 jaar moet zijn. Indien je buiten Europa aan de slag wil gaan, neem je best contact op met de Ambassade van je gekozen land.

Denk goed na of je talenkennis sterk genoeg is. Soms is er expliciet vraag naar Nederlands-sprekende jongeren. Verstuur je sollicitatiebrief in de taal van het land waar je naartoe zal reizen.

Je zal minstens een maand vrij moeten hebben, dit in functie van je opleidingstijd in het bedrijf. Indien je geen maand kan blijven, kan je nadenken over vrijwilligerswerk in het buitenland.

Jonger dan 18 jaar?

Dit is niet altijd mogelijk. Een tip is om een aantal werkgevers die je interesseren te contacteren. Hierbij vermeld je best dat je jonger bent dan 18 jaar en stel je de vraag of er voor jou een mogelijkheid is om daar aan de slag te gaan. Vertrek alleen als je zeker bent over de wetgeving van het gekozen land. Best neem je ook een verklaringsbewijs van je ouders mee waarin staat dat je toestemming hebt om een vakantiejob in het buitenland uit te oefenen. Je ouders dienen hiervoor zelf een brief op te stellen in de taal van het land dat je gekozen hebt.