Moeten mijn ouders mijn studies betalen?

Ja, je ouders moeten je opvoeding en opleiding betalen tot je 18 jaar bent en tot je een studie hebt afgerond waarmee je werk kan vinden.

Het gaat hierbij om een ‘normale voortgang’ bij het studeren, maar je moet als jong volwassene de kans krijgen om je interesses te verkennen. Bij het maken van de foute studiekeuze, krijgt het kind meerdere kansen, zolang het gemotiveerd blijft tot slagen.

Punten kunnen ook te wijten zijn aan omstandigheden buiten zichzelf (bijvoorbeeld ziekte of trauma), dan ben je als ouders nog steeds verplicht tot financiering.

Tweede opleiding?

In principe bekostigen je ouders één volledige opleiding, maar er zijn uitzonderingen. Je kan kiezen voor een aanvullende studie (bijvoorbeeld master na master), die behoort dan tot je ‘volledige opleiding’. Zodra de opleiding je kansen op de arbeidsmarkt vergroot vallen ze onder de volledige opleiding.

Kies je ervoor om een totaal andere weg op te gaan en een studie te kiezen in een verschillend vakgebied, dan zijn je ouders niet verplicht om de tweede studie te financieren.

Geen middenweg?

De manier waarop je je studieparcours doorloopt zijn belangrijke overwegingen voor een rechter bij conflictsituaties, denk maar aan de hobbeligheid van je parcours of de inspanningen die je leverde als student.