Jonge werknemers steeds vaker getroffen door burn-out: “We mogen deze talenten niet verliezen”

De werkdruk voor jonge werknemers in Vlaanderen blijft stijgen. Uit de recent gepubliceerde werkbaarheidsmonitor van de SERV blijkt dat 13% van de jonge werknemers tussen 18 en 35 jaar burn-outsymptomen vertoont. Daarmee halen ze hun oudere collega’s in, een zorgwekkende trend. Meer dan een derde (35,9%) van de jonge werknemers rapporteert werkstressklachten, wat aangeeft dat de mentale druk op deze groep toeneemt.

Waar jonge werknemers in het verleden minder vaak last hadden van burn-out dan oudere werknemers, is dat voordeel nu volledig weg. Deze verschuiving was al merkbaar bij werkstressklachten en manifesteert zich nu ook in burn-outcijfers. Vooral jonge vrouwen lopen een groter risico: maar liefst 15,6% heeft burn-outsymptomen, bijna dubbel zoveel als hun mannelijke leeftijdsgenoten (8,8%). Ook sectoren zoals zorg en onderwijs blijken extra belastend.

“Werkbaar werk en mentaal welbevinden moeten een topprioriteit zijn voor het beleid,” stelt Anton Obbels van ABVV-Jongeren. “We kunnen het ons niet veroorloven om deze gemotiveerde talenten te verliezen. Maak daarom de geestelijke gezondheidszorg toegankelijker voor jongeren en zorg voor voldoende begeleiding op de werkvloer, vooral bij de start van hun loopbaan.”