Openbaar vervoer mag geen luxeproduct worden! *UPDATE*

In een tijd van toenemende werkonzekerheid en stijgende inflatie is betaalbaar openbaar vervoer van cruciaal belang. Op donderdag 1 februari kwamen de jongerenvakbonden (ABVV-Jongeren, Jong ACV, Jeunes CSC & Jeunes FGTB) samen met de Franstalige studentenkoepel (FEF) in actie tegen de tariefverhoging van 5,6% bij de NMBS. In tijden van crisis moet openbare dienstverlening synoniem zijn met toegankelijkheid en duurzaamheid om de ecologische transitie te bevorderen.

Deze nieuwe tariefstijging, bovenop de aanzienlijke verhoging van 9% slechts een jaar geleden, gaat in tegen de klimaat- en sociale doelstellingen die België zou moeten nastreven. Het herfinancieren van ons openbaar vervoer is dringend nodig om het zowel toegankelijk als efficiënt te maken. Ondanks beloftes van de regering blijft zij nalatig in het oplossen van de tekortkomingen in de dienstverlening, terwijl de prijzen blijven stijgen.

Jongeren laten van zich horen! Op donderdag 1 februari 2024, de dag van de laatste tariefverhoging van de NMBS, riepen we op tot actie. We namen de trein tussen Brussel-Zuid en Brussel-Noord. Er werd een symbolisch feest georganiseerd, waarbij we ons verkleedden als "bourgeois" en "champagne" dronken, om te benadrukken dat treinreizen een luxe is geworden voor jongeren.

Het doel van deze actie is om het publiek bewust te maken en de autoriteiten aan te moedigen hun tariefbeleid te herzien, met als doel betaalbaar openbaar vervoer te waarborgen en duurzame mobiliteit te bevorderen. Een van onze belangrijkste eisen is de invoering van een jongerenabonnement van 12 euro per jaar voor al het openbaar vervoer in heel België. 

De actie...

Update: actie loont!

Onze inspanningen hebben een aanzienlijk succes behaald. Naast het genereren van de nodige media-aandacht, hebben we ook de aandacht van politici weten te trekken. Op dinsdag 19 maart kregen we de gelegenheid om samen met Jong ACV, Jeunes FGTB, Jeunes CSC, FEF en VVS (Vlaamse Vereniging voor Studenten) onze zorgen met betrekking tot het treinvervoer en ons voorstel van een voordeling jongerenabonnement te delen met federaal minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet.

Image
Jongerencoalitie bij kabinet met memorandum