Waarom staken op 8 maart?

Op 8 maart was het de Internationale Dag van de Strijd voor de Rechten van de Vrouw! Velen denken dat dit een feestdag voor vrouwen is, maar niets is minder waar. Het is nog steeds slecht gesteld met vrouwenrechten, ook in België. Op verschillende plaatsen in het land vonden acties plaats. Ook wij, als ABVV en ABVV-jongeren, staakten mee. We vroegen ook aan drie jonge vrouwen waarom ze op straat kwamen.

 

 

Nathalie (28j)

"Ik staak vandaag omdat vrouwen nog steeds structureel minder verdienen dan mannen voor hetzelfde werk. Ze komen ook vaak terecht in banen die minder goed betalen en die veel vaker deeltijds zijn. Dit betekent dat vrouwenpensioenen veel lager zijn dan die van mannen en dat vrouwen daardoor vaker financieel afhankelijk zijn van hun partner. En dat is natuurlijk absoluut niet oké!”

 

Stefanie (27j)

"Ik staak omdat er nog steeds seksisme is en vrouwen nog steeds worden vermoord.”

 

Evelyn (28j)

"Ik sta hier vandaag voor alle vrouwen die ooit het slachtoffer waren van gendergeweld. Eén op de drie vrouwen is ooit het slachtoffer geweest van geweld, onder andere door hun partner of ex-partner. Ik sta hier ook voor alle vrouwen die het recht op hun eigen lichaam teruggeschroefd zagen, niet alleen in de VS, maar ook dichterbij, zoals in Polen.”

 

Wil je meer lezen over de strijd voor gelijke rechten? Neem dan zeker een kijkje bij de eisen van ABVV en de website van het 8maars collectief.