Solliciteren via social media
Ook op Facebook, Instagram, LinkedIn, X, Snapchat of TikTok delen bedrijven en organisaties hun vacatures. Het kan dus interessant zijn om de sociale media accounts van bedrijven die je interessant vindt te volgen. Zorg er dan wel voor dat je eigen profiel er professioneel uitziet en zie jezelf als een soort ‘merk’. Wil je graag een sportieve job uitoefenen, posts dan sportieve foto’s op Instagram om te laten blijken dat je interesses daar liggen. Ben je meer geïnteresseerd in een grafische job? Post dan enkele van je werken online. Je verwijdert best de foto’s die je niet wil tonen aan een toekomstige werkgever of collega of zet je profiel op privé. Volg de bedrijven die je interessant vindt, like en reageer op de posts die ze delen om in het oog te springen van je mogelijke nieuwe werkgever.
💡Je kan je eigen gemeente volgen om te kijken of zij bepaalde jobdagen organiseren.
💡Voeg jezelf toe aan groepen op Facebook zoals ‘Vacatures in België’, ‘Thuiswerk vacatures’, ’Opdrachten en vacatures in marketing en communicatie’, ‘Ik zoek werk - Provincie Antwerpen - Mechelen - Waasland’… om op zoek te gaan naar een job in de omgeving waar je wil of in je favoriete sector.
💡#durftevragen kan je helpen om aan te geven dat je op zoek bent naar een bepaalde job, wees specifiek in welk soort job je zoekt, of je voltijds of deeltijds wil/kan werken… zodat je in de juiste richting kan worden geduwd.
💡#opzoeknaarwerk en #ikzoekwerk zijn nog hashtags die je zowel op Instagram, Facebook, X, Threads… kan gebruiken om op zoek te gaan naar werk
Eigenlijk kan je bij elk bedrijf of elke organisatie spontaan solliciteren. Zeker in sectoren waar er personeelstekort is zoals bijv. de zorgsector en het onderwijs verhoog je je kansen met een spontane sollicitatie. Je kan een zelf een filmpje maken waarin ze bekendmaakt dat je op zoek bent naar een job in het onderwijs en waarin je jouw kwaliteiten benadrukt. Je deelt dit op sociale media (LinkedIn) en stuurt het best ook specifiek door naar bedrijven waar je wil werken. Ook dit is een vorm van spontaan solliciteren.
Als je spontaan wil solliciteren via sociale media, hou dan rekening met deze tips:
- Zorg ervoor dat je LinkedIn pagina up to date is.
- Controleer al je sociale media accounts op ongepaste foto’s of commentaar, zodat de werkgever geen ongepaste informatie tegenkomt over jou.
- Ook op sociale media is het belangrijk om te letten op je taalgebruik. Controleer elke tekst op typfouten voordat je hem verzendt. Het gebruik van emoticons is, zeker bij een eerste contact met een werkgever, niet gepast.
- Gebruik dezelfde beleefdheidsnormen als bij een gewone sollicitatie.
- Stuur je een privé-bericht naar een werkgever via sociale media, stuur dan de hele tekst in één bericht, zoals je in een e-mail zou doen. Het is niet gepast om zoals in een chatbericht zin per zin te versturen. Voeg je cv en motivatiebrief toe in bijlage.
- Houd je spontane sollicitaties bij in een overzicht. Indien het enkele maanden duurt voordat je iets verneemt, kan je hier terug naar grijpen en val je niet uit de lucht.
Op de website van VDAB (www.vdab.be/socialemedia) vind je nog meer tips specifiek voor Facebook, LinkedIn, X en andere sociale media.