Spontaan solliciteren
Spontaan solliciteren betekent dat je op eigen initiatief solliciteert bij een bedrijf of organisatie. Er is geen vacature, maar je hoopt dat ze overwegen om je aan te werven als er in de nabije toekomst wel een job vrij komt, je komt alleszins al met een voorsprong in de aanwerfreserve terecht.
Door het bedrijf te laten weten dat je geïnteresseerd bent in toekomstige vacatures toon je oprechte interesse en motivatie om in het bedrijf aan de slag te gaan. Je toont onbewust een passie aan en dat je niet bang bent om initiatief te nemen. Het blijft wel belangrijk om een aangepaste CV en motivatiebrief te sturen. Je kan dit op verschillende manieren doen.
Naar het bedrijf of de organisatie toe gaan In sommige sectoren is het gebruikelijk dat kandidaten zich persoonlijk komen aanmelden, bijv. in de horeca, in kledingzaken, in supermarkten, de bouwsector en kleine ondernemingen (zoals bijv. een garage). Je stelt jezelf dan kort voor en geeft je cv en motivatiebrief af. Soms kan je dan meteen op gesprek gaan met de leidinggevende, maar meestal nemen ze pas later contact met je op als ze interesse hebben en als er een job beschikbaar is. Je kan eventueel af en toe eens bellen om te horen of er al nieuws is. Het voordeel van deze methode is dat je toont dat je initiatief durft te nemen. De werkgever heeft je ook persoonlijk gezien en zal je dus beter onthouden.
Spontaan solliciteren via e-mail of sociale media Eigenlijk kan je bij elk bedrijf of elke organisatie spontaan solliciteren. Zeker in sectoren waar er personeelstekort is zoals bijv. de zorgsector en het onderwijs verhoog je je kansen met een spontane sollicitatie. Zo kan je een zelfgemaakt filmpje maken waarin je bekendmaakt dat je op zoek bent naar een job waarin je jouw kwaliteiten benadrukt. Je kan dit delen op je sociale media en denk eraan om het te sturen naar een specifiek bedrijf. Ook dit is een vorm van spontaan solliciteren. De meest gebruikelijke manier om je spontaan kandidaat te stellen is via e-mail. Je stuurt je motivatiebrief, net zoals bij een andere sollicitatie, mee als bijlage bij je e-mail.
💡 Als je spontaan wil solliciteren via sociale media, hou dan rekening met deze tips:
- Zorg ervoor dat je LinkedIn pagina up to date is.
- Controleer al je sociale media accounts op ongepaste foto’s of commentaar, zodat de werkgever geen ongepaste informatie tegenkomt over jou.
- Ook op sociale media is het belangrijk om te letten op je taalgebruik. Controleer elke tekst op typfouten voordat je hem verzendt. Het gebruik van emoticons is, zeker bij een eerste contact met een werkgever, niet gepast.
- Gebruik dezelfde beleefdheidsnormen als bij een gewone sollicitatie.
- Stuur je een privé-bericht naar een werkgever via sociale media, stuur dan de hele tekst in één bericht, zoals je in een e-mail zou doen. Het is niet gepast om zoals in een chatbericht zin per zin te versturen. Voeg je cv en motivatiebrief toe in bijlage.
- Houd je spontane sollicitaties bij in een overzicht. Indien het enkele maanden duurt voordat je iets verneemt, kan je hier terug naar grijpen en val je niet uit de lucht.
Op de website van VDAB (www.vdab.be/socialemedia) vind je nog meer tips specifiek voor Facebook, LinkedIn, Twitter en andere sociale media.