Stappenplan solliciteren
Stap 1: Maak een overzicht van je kennis en vaardigheden
Voordat je op zoek gaat naar (ander) werk is het goed om te weten wat je goed kan en over welke kennis je beschikt. Maak een lijst voor jezelf bij de volgende onderdelen:
- Persoonlijke vaardigheden = jouw competenties Waar ben je in het algemeen goed in? Wat zijn je sterke (positieve) karaktereigenschappen en talenten?
- Technische vaardigheden en vakspecifieke kennis Welke vaardigheden heb je verworven door een opleiding of ervaring?
- Talenkennis Welke talen spreek je?
💡 Online vindt je allerlei testen om je persoonlijkheid en vaardigheden te ontdekken, bijvoorbeeld op de website van VDAB, maar ook in gesprek gaan met vrienden en familie kan je hier alvast op weg helpen. Ga je liever intensiever aan de slag? Contacteer het ABVV zodat we je kunnen doorsturen om in gesprek te gaan met een loopbaanbegeleider. Heb je nog geen recht op LBB-cheques, ga dan in gesprek met een loopbaanconsulent.
Stap 2: Onderzoek welke jobs je graag wil doen
Van zodra je stap 1 hebt doorlopen, is het belangrijk om naar je interesses te kijken. Denk daarbij na over wat je graag zou doen, onder welke omstandigheden en in welk soort bedrijf of organisatie je graag zou willen werken.
Loopbaan- en beroepskeuzetesten | VDAB
Jobinhoud
- Wil ik vooral praktisch werk doen of eerder bezig zijn met theorie, gegevens, administratie en overleg?
- Wil ik veel verantwoordelijkheden dragen of doe ik liever uitvoerend werk?
- Wil ik routine in mijn job of eerder variatie?
- Welk soort werk interesseert mij? Met welke thema’s ben ik graag bezig?
Werkomstandigheden
- Wil ik liefst alleen werken of in een team?
- Hoe lang wil ik onderweg zijn naar het werk?
- Vind ik de mogelijkheid tot telewerk belangrijk?
- Hoe kan ik een job combineren met mijn gezin of privéleven?
- Heb ik (fysieke) beperkingen waar ik rekening mee moet houden?
- Wil ik werken in een groot bedrijf, KMO (kleine - en middelgrote organisatie), familiebedrijf?
💡 Neem contact op met ABVV-Jongeren, ze kunnen je doorverwijzen naar een loopbaanbegeleider of consulent die speciale oefeningen voor je hebben klaarliggen om tot concrete antwoorden te komen.
💡 Bekijk www.VDAB.be, hier vind je meer informatie over wat elk beroep precies inhoudt, welke competenties en welk diploma je ervoor nodig hebt. Daarnaast tonen ze ook aan wat de belangrijkste taken zijn.
Stap 3: Zoek vacatures
Jouw VDAB
Als je op zoek bent naar (ander) werk, maak je best een persoonlijk account aan op www.vdab.be. Als werkzoekende ben je hiertoe verplicht. Via dit account kan je een cv zichtbaar maken voor werkgevers. Zorg dat je cv op je VDAB-account altijd volledig en up-to-date is. Werkgevers zien enkel dit cv op de VDAB-website, en niet hetgeen je zelf hebt gemaakt en geüpload.
Je kan op je persoonlijke VDAB-account ook vacatures zoeken en opslaan, online solliciteren en loopbaancheques aanvragen. Je kan via deze weg ook jobsuggesties ontvangen per mail, zo blijf je automatisch op de hoogte van nieuwe vacatures binnen je interessegebied. Verder kan je bij VDAB terecht als werknemer of werkzoekende voor:
• (Online) opleidingen
• Oriënteren
• Sollicitatiecoaching
• Begeleiding in je zoektocht naar werk
• Informatie en praktische hulp
💡 Hulp nodig bij het aanmaken van je persoonlijke VDAB-account? Onze ABVV-loopbaanconsulenten helpen je verder.
Waar vind je vacatures?
VDAB is niet de enige website die vacatures aanbiedt, afhankelijk van de sector waarin je studeert zijn er andere websites mogelijk. Enkele andere algemene opties om naar jobs te zoeken zijn: jobat.be, Randstad.be, indeed.be, accentjobs.be. Het kan zijn dat je hogeschool of universiteit een eigen website heeft voor schoolverlaters. En ook binnen de sector waarin je wil werken zijn er opties, bijvoorbeeld de sociaal-culturele sector: socius.be.
Voordat je op zoek gaat naar (ander) werk is het goed om te weten wat je goed kan en over welke kennis je beschikt. Maak een lijst voor jezelf bij de volgende onderdelen:
- Persoonlijke vaardigheden = jouw competenties Waar ben je in het algemeen goed in? Wat zijn je sterke (positieve) karaktereigenschappen en talenten?
- Technische vaardigheden en vakspecifieke kennis Welke vaardigheden heb je verworven door een opleiding of ervaring?
- Talenkennis Welke talen spreek je?
💡 Meer dan de helft van de vacatures verschijnt niet in de krant of online, maar wordt via via ingevuld. Laat de mensen in je netwerk dus zeker weten dat je op zoek bent naar een job in een bepaalde sector. Zo is de kans groter dat je als eerste een bepaalde vacature te zien krijgt. Gebruik hiervoor ook zeker je sociale media.
💡 Online vindt je allerlei testen om je persoonlijkheid en vaardigheden te ontdekken, bijvoorbeeld op de website van VDAB, maar ook in gesprek gaan met vrienden en familie kan je hier alvast op weg helpen. Ga je liever intensiever aan de slag? Contacteer het ABVV zodat we je kunnen doorsturen om in gesprek te gaan met een loopbaanbegeleider.
Maak een profiel op LinkedIn
LinkedIn is een sociaal, professioneel netwerk waar je een persoonlijke pagina aanmaakt die jouw werkervaring, opleidingen, interesses en vaardigheden weergeeft. Het is heel belangrijk dat je vindbaar bent als een werkgever je naam intypt in Google. Als je geen profiel hebt op LinkedIn kan een werkgever jou minder makkelijk terugvinden. Ook VDAB raadt werkzoekenden steeds meer aan om een pagina aan te maken op LinkedIn, ongeacht hun leeftijd of scholingsgraad.
Dit heeft verschillende voordelen:
• Het komt professioneel over
• Je kan er zelf vacatures vinden
• Bedrijven kunnen jou contacteren op basis van je profiel en competenties
• Je bouwt een netwerk uit van andere professionals in je sector en ben je ook sneller op de hoogte van vacatures
• Je kan bedrijven/organisaties volgen waar je graag tewerkgesteld wil worden
💡 Op de website van VDAB vind je verschillende tips om een LinkedIn profiel aan te maken. Je kan je ook inschrijven voor een gratis online workshop rond dit thema.
Sociale media
Ook op Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat of TikTok delen bedrijven en organisaties hun vacatures. Het kan dus interessant zijn om de sociale media accounts van bedrijven die je interessant vindt te volgen. Zorg er dan wel voor dat je eigen profiel er professioneel uitziet. Verwijder foto’s die je niet wil tonen aan een toekomstige werkgever of collega of zet je profiel op privé.
Stap 4: Bereid je voor op de selectieprocedure
Wist je dat elke sollicitatie vraagt om een CV en motivatiebrief die helemaal afgestemd zijn op de job en het bedrijf waar je solliciteert? Het loont om te onderzoeken wat het bedrijf zoekt en jouw CV daarop aan te passen. Zo laat je meteen een goede indruk achter!
Heb je binnenkort een assessment, rollenspel of moet je abstract redeneren? Geen zorgen! De VDAB biedt handige tips en oefentools die je helpen je klaar te stomen. Check ze hier op de VDAB-website.
Lees nog meer in onze sollicitatiegids!