Videosolliciteren
Een videosollicitatie is een manier van solliciteren die vaak aan bod komt tijdens de preselectiemethode van een sollicitatie. Zorg ervoor dat je video maximum 2 minuten duurt. Na de online sollicitatie volgt er meestal een persoonlijk sollicitatiegesprek.
Vormen van videosolliciteren
- Standaardvragen beantwoorden via de webcam
- Een interview via platforms als Skype, FaceTime, Teams en Google Hangout
- Je eigen filmpje. Je presenteert jezelf in een kort filmpje (maximum twee minuten) en legt hierin uit wat je aanspreekt in de functie, waarom je bij het bedrijf wilt werken en wat jou geschikt maakt voor de functie. Je kan het zien als een combinatie van een elevator pitch en een gesproken motivatiebrief.
- Is je videobestand te groot? Dan kan je je video op Youtube posten en er naar verwijzen met een link in je mail.
Voorbereiding
Het is normaal dat je zenuwachtig bent voor een sollicitatie, je wilt dan ook een goede indruk maken op mensen die je meestal niet kent. Je kan werken aan je zenuwen door goed voorbereid naar het gesprek te gaan. Daarnaast check je best of technisch alles werkt en dat je weet wat je wil vertellen.
- Kies een goede ruimte. Een goede ruimte is een werkplek waar je ongestoord een gesprek kan voeren of een video kan opnemen. Zorg daarbij voor voldoende verlichting en dat je niet wordt afgeleid of overstemd door achtergrondgeluid. Je achtergrond speelt ook een rol, probeer een rustige en professionele achtergrond te tonen. Je toont dus beter niet je vuile was of biercollectie op de achtergrond. Elimineer eventueel andere stoorzenders zoals huisgenoten en denk na wat je met eventuele huisdieren doet.
- Kies een apparaat waarmee je goed overweg kan. Het maakt niet uit of je aan de slag gaat met een smartphone, pc, laptop of tablet, zolang je er maar mee kan werken. Zorg ook dat het programma waarmee je belt je niet onbekend is, en dat je dit eventueel al getest hebt op je apparaat. Als je hier niet handig in bent, dan vraag je best een familielid om de basis te verduidelijken en eventueel te oefenen. Zorg daarnaast voor een professionele gebruikersnaam.
- Oefening baart kunst. Oefen het gesprek, de belichting, geluid, hoe je overkomt op het beeldscherm enzoverder… al voor je het uiteindelijke gesprek aangaat. Zorg dat je tot je middel in beeld bent. Oefen standaardvragen al in zodat je een pakkend antwoord kan geven. Denk hierbij ook aan de lichaamstaal die je uitstraalt. Je moet naar je camera kijken wanneer je praat en niet naar jezelf op het beeldscherm, anders lijkt het niet of je naar de andere persoon kijkt. Daarnaast kan je gebruik maken van handgebaren of andere non-verbale signalen. Zorg dat je een rechte houding aanneemt en (glim)lacht op het juiste moment.
- Geef aandacht aan je kledij. Kies een professionele outfit uit die representatief is voor de job. Doe hetzelfde als wat je zou doen voor een face-to-face gesprek. Zorg dat de kleur van je outfit niet dezelfde is als die van de achtergrond.
- Leg het nodige materiaal klaar. Leg een kladblok met vragen of gesprekspunten en een pen binnen handbereik. Zet een glas water klaar voor als je een droge keel krijgt (interview).
- Wees op tijd. Zet je alvast iets vroeger klaar voor als er zich toch onvoorziene omstandigheden voordoen (interview).
Niet voor alle soorten jobs
In de communicatiesector is een video-cv wel een meerwaarde. Denk aan een job in de media, in de verkoop of in de reclamewereld. Ook voor creatieve jobs en jobs waarin verbale taalvaardigheid heel belangrijk is, kan dit helpen om op te vallen tussen de andere kandidaten. Voor een job als boekhouder of magazijnier heeft het weinig zin om een video-cv te maken.
💡 Enkele tips:
- Op YouTube staan er voorbeelden van video-cv’s van anderen. Bekijk er enkele om inspiratie op te doen, maar ga natuurlijk niet letterlijk hetzelfde doen.
- Op www.vdab.be/video-cv vind je alle informatie die je nodig hebt om een video-cv te maken.
- Ben je onzeker over het resultaat? Onze loopbaanconsulenten kunnen je verder helpen om je video-cv te verbeteren.