Waar vind ik een studentenjob?

Je kan vaker een studentenjob vinden dan je denkt, soms dichter in je omgeving dan je had verwacht.

  1. Vrienden of familie 

    Spreek erover met je vrienden, ouders, ooms, tantes en alle andere mogelijke relaties die je hebt. Hoe meer mensen voor jou rondkijken, hoe groter de kans dat je snel iets vindt.

  2. VDAB 

    VDAB is de overheidsinstelling die alle vacatures verzamelt en doorspeelt aan wie werk zoekt. Voor wie in Brussel woont, is dat Actiris.

  3. Online websites 

    Zorg ervoor dat je online-profielen tiptop in orde zijn en dat je online geen informatie, foto’s of dergelijke hebt staan waarvan je niet wilt dat zij te zien zijn. Er zijn verschillende soorten websites waar je een profiel kan aanmaken en op de hoogte kan worden gehouden van nieuwe vacatures. Kijk ook eens naar vacaturesites als Jobat, Monster of Stepstone. Je kunt ook veel tips vinden op www.carrieretijger.nl, een site van de noorderburen.

  4. Interim - en selectiebureaus 

    De inschrijving bij een interimbureau is gratis en je kan je bij meerdere bureaus inschrijven. Let wel op: interimbureaus zijn en blijven commerciële ondernemingen mét een winstoogmerk. Info over je rechten vind je op www.rechtenuitzendkracht.be. Ook selectiebureaus zijn op zoek naar geschikte kandidaten.

  5. Solliciteren bij de overheid 

    Vacatures bij de Europese overheid vind je in het ‘Publicatieblad van de Europese Unie’, www.publications.europa.eu. Schoolverlaters kunnen zich inschrijven voor examens van de federale overheid via Selor, tel: 02/7407474 of www.selor.be. Houd er rekening mee dat je in een sollicitatieprocedure vaak nog een test moet doen. Je kunt je hierop voorbereiden door voorbeeldtesten te maken via internet. De Vlaamse overheid heeft een eigen instelling voor personeelsselectie. Check www.jobpunt.be. Sommige overheidsinstellingen organiseren hun eigen examens: www.bpost.be, www.belgacom.be, www.nmbs.be, www.vrt.be, www.delijn.be. OCMW ’s, gemeenten en provincies schrijven zelf examens uit, je vindt de vacatures op internet.

  6. Social media 

    Ook Facebook, Instagram, Snapchat of TikTok delen hun vacatures op hun platform. Het kan dus interessant zijn om de social media accounts van bedrijven die je interessant vindt te volgen. Zorg er dan el voor dat je eigen profiel er professioneel uitziet. Verwijder foto’s die je niet wil tonen aan een toekomstige werkgever of collega of zet je profiel op privé.

  7. Jobbeurzen 

    In zowat alle grotere steden organiseren bedrijven jobbeurzen om nieuwe medewerkers te vinden. Data en plaatsen vind je altijd terug op de site van de VDAB. Daarnaast verschijnen er regelmatig aankondigingen in winkels, bedrijven en horeca.

  8. Spontaan 

    Passeer je een bepaalde winkel, bakker, café of bedrijf en denk je dat het iets voor jou is? Wandel dan snel even binnen om te vragen of ze op zoek zijn naar studenten. Je kan je CV achterlaten zodat ze later contact met je kunnen opnemen

  9. Wil je werken in Europa? 

Er bestaat een dienst met info over jobs in Europa, Eures. Ze werken via ‘Euresconsulenten’. Je kan er terecht voor info over alles wat te maken heeft met werken en vacatures in het buitenland, erkenning van diploma’s, sociale zekerheids- en arbeidswetgeving, loon, beroepsopleiding en meer algemeen de werken leefomstandigheden in de diverse landen van de Europese Unie: www.ec.europa.eu/eures/