Waarom zou ik mij bij een vakbond aansluiten?
Wat doet een vakbond?
Een vakbond helpt zijn leden op veel manieren. Ze geven informatie en ondersteuning bij het invullen of opstellen van documenten, zoals:
- Belastingbrieven.
- Aanvragen voor studiebeurzen.
- Werkloosheidsuitkeringen.
Een vakbond vertegenwoordigt werknemers
Een vakbond komt op voor werknemers. Op je werk zijn er altijd collega’s die lid zijn van een vakbond. Soms zijn er zelfs zoveel leden dat je iemand kunt kiezen als delegee (vakbondsafgevaardigde). De delegee helpt je als dat nodig is, bijvoorbeeld bij problemen met je werkgever.
Het ABVV wil dat iedereen kan meepraten, ook binnen de vakbond. Solidariteit, gelijkheid en democratie zijn heel belangrijk. De vakbond verandert steeds en zet zich in voor werknemers. We voeren samen actie en laten onze stem horen. Iedereen moet gelijk behandeld worden.
Jongeren hebben recht op goed onderwijs, een eerlijke baan en een fatsoenlijk loon.
Welke centrales zijn er binnen het ABVV?
Het ABVV is verdeeld in verschillende centrales. Deze centrales zorgen voor werknemers in bepaalde beroepen of sectoren, zoals:
- Industrie.
- Handel en administratie.
- Sociale en overheidsdiensten.
Een centrale helpt werknemers in kleine, middelgrote en grote bedrijven. Dit kan in de profitsector (winstgericht) of socialprofitsector (maatschappelijk).
Wat doet een delegee?
Het is vaak lastig om alleen naar je baas te stappen met een vraag. Denk aan:
- Wanneer je vakantie mag opnemen.
- Hoeveel je precies verdient.
- Of er meer veiligheidsmaatregelen nodig zijn op het werk.
Een delegee verzamelt vragen van collega’s en bespreekt deze met de baas. Omdat de delegee namens alle werknemers spreekt, is de baas eerder geneigd om goed naar de vragen te luisteren. Samen sta je sterker!
De delegee heeft toestemming (een mandaat) om met de leiding van het bedrijf te overleggen en te onderhandelen namens het personeel.
Hoe helpt het ABVV jongeren?
Het ABVV helpt jongeren bij de overstap van school naar werk. Dit doen we via:
- Lessen op scholen.
- Individuele gesprekken.
- Campagnes over onderwerpen die jongeren belangrijk vinden.
Solidariteit, gelijkheid, democratie en rechtvaardigheid zijn daarbij altijd belangrijk. Als scholier, student of jongere in de beroepsinschakelingstijd kun je gratis lid worden via www.abvv-jongeren.be.