Wat is een knelpuntberoep?
Een knelpuntberoep is een beroep waar werkgevers weinig mensen voor vinden. De vacatures blijven lang openstaan.
Elk jaar maakt de VDAB ( = Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) een lijst van deze knelpuntberoepen. Een uitgebreider overzicht is te vinden op Onderwijskiezer
Er zijn drie redenen waarom het beroep in de lijst kan staan:
- kwantitatief tekort: er zijn te weinig mensen om de job uit te voeren. Bijvoorbeeld omdat er weinig jongeren kiezen voor de studie of er bestaat geen schoolse opleiding voor.
- kwalitatief tekort: werkgevers zijn op zoek naar mensen met de juiste vaardigheden voor de job.
- specifieke arbeidsomstandigheden: de job heeft speciale of bepaalde werkomstandigheden waardoor minder mensen geïnteresseerd zijn. Bijvoorbeeld weekendwerk, een laag loon of belastend werk.
Knelpuntopleiding
VDAB probeert deze tekorten weg te werken door erkende knelpuntopleidingen aan te bieden.
Als je zo’n opleiding volgt als werkzoekende heb je recht op een aantal voordelen. Dit kan gaan over gratis opleiding, het behouden van je werkloosheidsuitkering, een vergoeding voor je vervoerskosten , vergoeding voor kinderopvang …
Je vindt de knelpuntopleidingen terug in de VDAB-opleidingsdatabank opVind een opleiding | VDAB. Zoek op erkende opleiding en knelpunt.
In deze opleidingsdatabank vindt je nog veel meer opleidingen. De opleidingen kunnen georganiseerd worden door VDAB of door partnerorganisaties zoals hogescholen of cvo’s (=volwassenonderwijs).