Wat met mijn kindergeld (groeipakket)?

Je recht op groeipakket/kindergeld vervalt niet indien je in een land verblijft dat onder de Europese Vorderingen of Bilaterale akkoorden valt en indien je dit recht ook in België had.

Je bent niet verplicht om in België gedomicilieerd te blijven

Uitzonderingen voor het krijgen van groeipakket

Deze uitzonderingen zijn geldig zowel binnen - als buiten Europa. Hiervoor dien je wel gedomicilieerd te zijn in België, mogen je ouders niet werken in het land waar je naartoe gaat en je geen recht hebt op groeipakket in het land waar je heengaat.

Voor een kort verblijf:

  • Je mag per kalenderjaar 2 maanden in het buitenland verblijven zonder schorsing van het groeipakket
  • Wanneer je enkel tijdens de schoolvakantie in het buitenland verblijft

Buitenlandse studies

Je studie dient te vallen onder de onderwijsprogramma’s die erkend zijn door de buitenlandse overheid. Daarnaast moet je binnen de opleiding minstens 27 studiepunten per jaar (13 lesuren per week) opnemen.

  • Niet-hogere studie aanvatten in het buitenland: wanneer je in het bezit bent van een diploma secundair onderwijs zal je nog steeds je groeipakket ontvangen
  • Niet-hogere studie aanvatten in het buitenland wanneer je geen middelbaar diploma behaalde zorgt dat je je groeipakket verliest.
  • Hoger onderwijs volgen zorgt ervoor dat je je groeipakket behoudt
  • Als je een studietoelage ontvangt (uit binnen - of buitenland) ontvang je nog steeds je groeipakket

Vrijwilligerswerk, stage of opleiding in het buitenland losstaand van je studies

Je bent wettelijk geen ‘student’ meer, maar een ‘schoolverlater’. Hiervoor zijn uitzonderingen wanneer je in Vlaanderen woont.

  • Attest van RVA, VDAB of de buitenlandse vrijwilligersorganisatie. Je organisatie mag dit zelf opstellen met daarin: de periode, locatie en aard van je werk/opleiding/stage
  • Je hebt maximaal een periode van 12 maanden voordat je het recht automatisch verliest. Je hoeft deze periode niet in een keer op te nemen.

Iets onduidelijk? Stel je vraag!

De jongerenmedewerkers geven het antwoord op al je vragen over studentenjobs, stages, studietoelages, opleidingen...

Stel je vraag!