Welke contracten zijn er?
Voltijds of deeltijds
Je kan voltijds gaan werken of deeltijds. Het is mogelijk dat je ondanks je inspanningen geen voltijds werk vindt en dat je tijdelijk een deeltijdse job aanneemt om toch werkervaring op te doen. Dan werk je onvrijwillig deeltijds. Ofwel kies je ervoor om geen voltijdse job uit te oefenen, en om dus 1/2, 3/4 of 4/5 van de normale arbeidstijd te werken (dit zijn de meest gangbare formules). Dan werk je vrijwillig deeltijds. Zo kan je meer tijd vrijmaken om bijvoorbeeld een studie te volgen, je eigen zaak op te zetten of een andere activiteit die jij belangrijk vindt. Je hebt dan natuurlijk minder inkomsten dan als je voltijds zou werken, en je bouwt minder snel je rechten op voor een werkloosheidsuitkering of je pensioen. Wel iets om rekening mee te houden! Je deeltijdse arbeidsregeling en je uurrooster moeten vastliggen in je arbeidsovereenkomst. Het uurrooster kan bovendien vast (elke week hetzelfde) of variabel zijn.
Van bepaalde of van onbepaalde duur
Het spreekt voor zich, een overeenkomst van onbepaalde duur houdt geen beperkingen in naar tijd. In een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur wordt de begindatum en einddatum van je tewerkstelling vastgelegd. Dat moet dus altijd schriftelijk gebeuren. Het kan ook zijn dat je bent aangenomen voor een bepaald werk. Dit werk moet duidelijk omschreven zijn, en wanneer het klaar is, loopt de overeenkomst af. Wil men dat je toch nog blijft? Dan beland je automatisch in een contract voor onbepaalde duur.
Een vervangingsovereenkomst
Bij langdurige ziekte, zwangerschap of loopbaanonderbreking van een werknemer kan men deze tijdelijk vervangen. De (eventueel) aangepaste proefperiode, opzeggingstermijn en de naam van de vervangen werknemer moeten vermeld worden in je arbeidsovereenkomst. Informeer je goed over de reglementering bij vervangingscontracten zodat je niet voor verrassingen komt te staan!
Interimarbeid
Veel schoolverlaters nemen starten met interimwerk, aangezien het tijd kan kosten om een leuke job te vinden. Hierdoor heb je inkomsten en doe je werkervaring op. Bij interimarbeid zijn steeds drie partijen gemoeid: jij, het interimkantoor en het bedrijf dat werk aanbiedt. Het bedrijf en het interimkantoor hebben onderling een overeenkomst. Jij hebt een overeenkomst met het interimkantoor. Het interimkantoor is dus je werkgever en moet ervoor zorgen dat je loon op tijd betaald wordt. Zodra jij aan de slag gaat bij een werkgever via interim betaal je daarmee ook het interimkantoor. Dat kantoor heeft immers met de werkgever afgesproken dat het voor de bemiddeling een percentage van jouw loon krijgt. Daar mag van het interimkantoor best een inspanning tegenover staan, laat je dus niet te gemakkelijk wegsturen.