Welke contracten zijn er bij duaal leren?

Er zijn 3 verschillende overeenkomsten mogelijk, afhankelijk van het aantal uren dat je op de werkvloer doorbrengt en de opleiding die je gaat volgen.

  • een stageovereenkomst alternerende opleiding (SAO)
  • een overeenkomst alternerende opleiding (OAO)
  • een deeltijdse arbeidsovereenkomst (DA)

 

Stageovereenkomst alternerende opleiding (SAO)

De SAO is een overeenkomst tussen 3 partijen: de leerling, de onderneming en de school. De SAO omvat zowel je les- als werkplekgedeelte. Bij een SAO wordt je minder dan 20 uur per week (gemiddeld op jaarbasis) op de werkplek opgeleid. Bij deze overeenkomst ontvang je geen loon of vergoeding.

Tip!

Wil je zeker zijn of al het nodige wel in het contract staat? Bekijk hier het modeltraject SAO.

 

Overeenkomst alternerende opleiding (OAO)

De OAO is een overeenkomst tussen 3 partijen: de leerling, de onderneming en de school. De overeenkomst omvat zowel je les- als werkplekgedeelte. Beide delen vormen een voltijdse overeenkomst. Je wordt minstens 20 uur per week (gemiddeld op jaarbasis) op de werkplek opgeleid.

Het hoofddoel van de OAO is het aanleren van een beroep. Je onderneming betaalt je daarom geen loon, maar wel een leervergoeding. Je werkgever moet ook een aantal sociale verplichtingen nakomen (ongevallenverzekering, RSZ-aangifte…)

Tip!

Wil je zeker zijn of al het nodige wel in het contract staat? Bekijk hier het modeltraject OAO.

 

Deeltijdse Arbeidsovereenkomst (DA)

Een DA is een overeenkomst tussen jou (de leerling) en het bedrijf. Ze is enkel mogelijk in het Deeltijds Beroeps Secundair Onderwijs (DSBO).

De DA bevat alleen het werkplekgedeelte. Je werkt minder dan 20u/week in een niet winstmakende onderneming. Een opleiding in een niet-duale studierichting DBSO met minder dan 20u/week op de werkplek kan ook**.**

In leertijd bij Syntra is meer dan 20u/week mogelijk. Je loon is afhankelijk van de CAO in de sector.